Microsoft System Center 2012 – meer dan Enterprise ready

Onlangs heeft Microsoft de nieuwste versie van haar System Center productfamilie het licht laten zien: Microsoft System Center 2012.

System Center is de familienaam die Microsoft hanteert voor al haar producten die gebruikt kunnen worden voor het beheren van werkplekken en datacenters. De belangrijkste reden om System Center 2012 te gaan gebruiken is het verbeteren van de kwaliteit van ICT beheer in combinatie met het realiseren van besparingen op beheerwerk. Met System Center 2012 is het namelijk mogelijk om:

 • real-time de gezondheid van servers, werkplekken en applicaties te monitoren;
 • nieuwe servers, werkplekken en applicaties met een druk op de knop uit te rollen;
 • updates uit te rollen naar servers en werkplekken;
 • van belangrijke gegevens backups te maken en restores uit te voeren;
 • veel voorkomende beheertaken te automatiseren;
 • veranderingen gecontroleerd door te voeren;

Met System Center kunnen klanten hun hele ICT landschap beheren, dus ook als zij technologie van andere leveranciers gebruiken. Daarom vormt het een volwaardig alternatief voor de bekende beheer toolkits van partijen als BMC, HP of IBM. Het grote verschil ten opzichte van deze concurrenten is dat Microsoft System Center 2012 licenties zeer concurrerend geprijsd zijn.

Voor organisaties die (bijna) alleen van Microsoft technologie gebruik maken is System Center 2012 de allerbeste optie voor het beheren van hun ICT omgeving.

System center producten

De basis van System Center wordt gevormd door de producten Operations manager (infrastructuur en applicatie monitoring) Virtual Machine Manager (deployment en management van virtuele machines) en Configuration Manager (uitrol van OS, applicaties en updates, changemanagement en configuratiebeheer). Aan deze basis voegt Microsoft producten toe die functionaliteit bieden op het gebied van:

 • Databeveiliging:
  • Data protection manager (backup en restore van data)
  • Endpoint protection (anti-virus en anti-malware)
  • Service Level Management:
   • Service manager (incident en problem management, asset lifecycle management)
   • Orchestrator (integratie en automatisering van IT beheerprocessen)
  • Cloud management
   • App controller (beheer van public en private cloud diensten, user self service)

USP’s

Uniek zijn de mogelijkheden die System Center biedt op het gebied van applicatiemonitoring van zowel Microsoft producten en .NET applicaties als applicaties van derden dankzij de honderden beschikbare management packs. Ook uniek is de mogelijkheid om met Virtual Machine Manager niet alleen Hyper-V hosts, maar ook VMWare en Xenapp hosts te managen. Uiteraard is meer informatie beschikbaar via de hierboven vermelde product website van System Center 2012.

Eén product, één licentie, één installer

Microsoft hanteert nog maar één licentie voor System Center 2012, en onder die licentie mogen alle System Center 2012 producten worden gebruikt. Het product kent twee edities: Standard en Datacenter. Beide edities zijn functioneel gelijk maar de Datacenter editie is het meest geschikt voor het beheren van complexe, heterogene omgevingen omdat er geen limiet is aan het aantal verschillende gemanagede besturingssysteemomgevingen (lees domeinen of cloud omgevingen).

Ook nieuw met System Center 2012 is de Unified Installer die Microsoft meelevert. Met de unified installer kunnen alle System Center producten en componenten op afstand vanuit één console op verschillende machines worden geïnstalleerd. Het is dus niet meer nodig om voor ieder product apart een setup te doen.

Private cloud

Microsoft positioneert System Center 2012 als een oplossing voor het bouwen van een Private cloud. Alhoewel dit voor veel klanten niet de belangrijkste reden is om het product aan te schaffen is het wel nodig om te begrijpen waarom Microsoft dit doet.

De afgelopen jaren heeft Microsoft met producten als Office365 en Windows Azure in een enorm tempo haar eigen cloud computing diensten in de markt gezet. Om deze diensten kosteneffectief te kunnen leveren heeft Microsoft een wereldwijd netwerk van kleine en grote datacenters gebouwd met voldoende capaciteit om een cloud van honderdduizenden virtuele servers te hosten. De technologie die Microsoft heeft ontwikkeld om dergelijke hoeveelheden servers uit te rollen en te beheren is inmiddels ook opgenomen in de Windows Server en System Center producten. Daarmee stelt Microsoft haar klanten in staat om hun eigen interne (private) cloud te bouwen.

Microsoft is overtuigd van de waarde van Private Cloud voor haar klanten en heeft hiervoor zelfs een nieuw licentieprogramma ontwikkeld, het zogeheten Enrollment for Core Infrastructure (ECI) programma. De Enterprise versie van dit programma bundelt Windows Server 2008 R2 Datacenter editie met System Center 2012 Datacenter editie en geeft ongelimiteerde rechten tot virtualisatie van machines en het beheer daarvan.

Met name de combinatie van System Center 2012 en aangekondigde nieuwe server versie Windows Server 2012 met daarin onder andere fundamentele verbeteringen op het gebied van virtualisatie is erg interessant voor grote organisaties die serieuze stappen willen maken richting een intern cloud provisioning model. Meer hierover is te lezen op de website van Rubicon en natuurlijk op de thema site van Microsoft.